Привітання благочинного Березнівського благочиння ПЦУ із святом Богоявлення

                                                                                                

51037694_605493389893162_3325531252454326272_o             Дорогі браття і сестри!

Христос Охрестився – У ріці Іордані!

Сьогодні над Землею зійшло ясне сонечко. Своїми ясним промінням, воно освячує береги Йордану де зібралися сотні людей. Вони прийшли з усіх куточків Іудейської землі, щоб почути дивних слів нечуваного досі проповідника Івана.  Своїм могутнім голосом праведника, Іван закликає всіх до покаяння: «Покайтеся, бо наближається Царство Небесне»!

Люди каялися і приймали хрещення з рук Іванових. При цьому вони запитували його, хто ти? Чи не Месія Христос, якого  стільки років очікує народ Ізраїля? Ні, відповідав Іван, я не Месія, я голос вопіющого в пустині. Я хрещу вас водою, а за мною іде Той якому я не гідний розв’язати ремінців на взутті, Він Хреститиме вас Духом Святим .

Серед відвідувачів Іванових ми бачимо людей різного соціального походження, гордих фарисеїв, і фанатично налаштованих садукеїв, бачимо воїнів і митарів, грішників і грішниць… Аж ось, серед цієї юрби появляється  незвичайна людина, побачивши яку Іван припиняє свою роботу і каже: «Це Агнець Божий, що бере на себе гріхи світу».

Дух Святий відкрив йому, що перед ним посланець  з Неба, Божий Син, якому він уже пів року приготовляє дорогу.

На прохання  Господа охрестити Його, Іван відповів: «Я повинен у тебе хреститися, чому ти ідеш до мене»? «Залиш це тепер, – говорить Спаситель, –  бо сьогодні  ми повинні виконати усяку правду».

Святий Іван хрестив Господа Ісуса у водах Йорданських, і в момент хрещення Господь узяв на себе гріхи усього світу, і зійшов на Нього Дух святий у вигляді голуба, і пролунав голос Небесного Отця: «Це Син мій улюблений, у ньому моє благовоління».

Своїм хрещенням, Господь показує для нас приклад глибокої покори перед Богом, і дає можливість через Хрещення позбутися гріха і стати оновленими божими дітьми.  Для цього у нас є усі засоби. Ми маємо свій Український Йордан – Дніпро, у якому була охрещена Русь-Україна, ми маємо Помісну Православну Церкву яка веде нас дорогою до спасіння.

Від нас вимагається тільки вірувати і просити у Бога допомоги. А Господь який з любові до нас віддав свого Сина в жертву за наші гріхи, не пожаліє для нас і своєї благодаті, яка є потрібна для нашого спасіння.

Вітаючи вас браття і сестри з святом Богоявлення, бажаю усім довгих років життя, правдивої християнської любові, тілесного і духовного  здоров´я,  нехай наповняться наші серця духом премудрості і однодумності. Біле крижмо, символ невинності і чистоти, яке отримав кожен з нас під час Хрещення, і яке символізує чисту совість, нехай буде у всіх білішим від снігу. А запалена свічка одержана в таїнстві Хрещення, як символ нашої віри, нехай ніколи не згасає, але освітлює нам дорогу. Щоб коли прийде Спаситель, ми могли сміливо вийти Йому на зустріч у білих одежах, із запаленими свічками, і з усіма Святими увійти в чертог Його Небесної Слави і царювати  з Ним у безконечні віки.

Амінь

Протоієрей Мирослав Синиця.                          18.01.2021 р.Божого.